Terug

Kunstmatige Alvleesklier - Voor kinderen met diabetes type 1

Stel je eens voor: een toekomst waarin kinderen met type 1 diabetes gewoon kind kunnen zijn – zonder voortdurende zorgen over hun bloedsuiker of het moeten toedienen van insuline. Dankzij de innovatieve kunstmatige alvleesklier komt deze toekomst steeds dichterbij.

Kunstmatige Alvleesklier

Het brein achter deze innovatie is ingenieur Robin Koops, die zelf diabetes heeft. Hij heeft iets unieks gecreëerd: de Inreda AP, een kunstmatige alvleesklier die het leven van mensen met diabetes kan veranderen. Dit kleine, maar krachtige, apparaatje neemt regie over de bloedsuikerwaarden en doet al het zware werk zelf. Denk aan het automatisch toedienen van insuline en glucagon. Insuline is als een sleutel die onze cellen opent om suiker uit ons bloed te gebruiken, waardoor ons energieniveau op peil blijft. Aan de andere kant zorgt glucagon ervoor dat wanneer we energie nodig hebben, onze lever extra suiker in ons bloed vrijgeeft, als een natuurlijke energieboost.

In Nederland zijn er ongeveer 7.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar die type 1 diabetes hebben. Zij moeten hun bloedsuikerniveau meerdere malen per dag monitoren en zelf regelmatig insuline toedienen om de bloedsuikerwaardes stabiel te houden. Kortom: type 1 diabetes is er nooit even niet.

"Reggeborgh Foundation steunt de onderzoeken naar de kunstmatige alvleesklier zodat deze sneller beschikbaar wordt voor de jongeren vanaf 12 jaar, want zij zijn de toekomst. Ten slotte wil iedereen een gezond en zorgeloze jeugd, als basis voor een normaal leven, dat is ook wat we met de kunstmatige alvleesklier willen bereiken."

- Robin Koops

Als kinderen ouder worden, kan diabetes voor een extra stressfactor zorgen. Jonge kinderen kunnen zich bijvoorbeeld verzetten tegen het prikken, spuiten of plaatsen van een sensor of infuusset. Ook kan onbegrip ontstaan over het 'anders dan anderen zijn', doordat ze niet alles zomaar kunnen eten of zorgeloos activiteiten kunnen ondernemen. In de puberteit kan het verzet tegen het dagelijks prikken en insuline spuiten nog groter worden. Pubers willen grenzen opzoeken en dingen uitproberen en dat kan grote en negatieve consequenties hebben als je diabetes type 1 hebt.

De impact van de kunstmatige alvleesklier? Minder zorgen over bloedsuikers en meer tijd voor andere bezigheden. Zoals leuke dingen doen met vrienden, sporten, de wereld ontdekken – precies waar tieners mee bezig zouden moeten zijn.