Terug naar overzicht

Reggeborgh Research Fellow Jaimy Simmering wil bijdragen aan het verbeteren van bekkenbodemzorg en taboes doorbreken

Je constant afvragen waar het dichtstbijzijnde toilet is, geen witte broek meer durven dragen of zelfs helemaal niet meer de deur uit durven: het is de dagelijkse realiteit voor mensen met ongewenst urine- en ontlastingsverlies. Het is één van de drijfveren van Reggeborgh Research Fellow Jaimy Simmering om zich in te zetten voor innovatief onderzoek voor vrouwen met deze bekkenbodemproblemen. Ongeveer 40% van de vrouwen boven de veertig heeft verzakkingen van de bekkenorganen. Daarnaast krijgt 1 op de 10 vrouwen ooit te maken met ongewenst verlies van ontlasting. Deze problemen zijn niet alleen lichamelijk zwaar, maar kunnen ook emotionele stress en sociale isolatie veroorzaken.

Praten

Verbeteren van de zorg

Technisch geneeskundige Jaimy Simmering is Reggeborgh Research Fellow en werkzaam op de afdeling Gynaecologie van ZGT. Het Reggeborgh Research Fellowship biedt haar de mogelijkheid om gedurende drie jaar onderzoek te doen naar nieuwe manieren om de zorg voor vrouwen met bekkenbodemproblemen te verbeteren.

Beter kiezen bij verzakkingsoperaties

Een van Jaimy’s projecten richt zich op het ontwikkelen van een voorspellingsmodel. Dit model helpt vrouwen en artsen om de meest geschikte behandeling te kiezen bij een verzakking. Hierdoor wordt de kans op terugkerende klachten kleiner en is bijvoorbeeld een tweede operatie hopelijk niet meer nodig.

Jaimy maakt hierbij gebruik van geavanceerde technieken, zoals echografie en een staande MRI-scan, waarvan er op dit moment maar een van in Nederland staat, namelijk in het TechMed centre van Universiteit Twente. Staande MRI-scans geven een beter beeld dan liggende scans omdat het bekken in een natuurlijke houding zichtbaar is. “Met deze scans kunnen we precies zien waar de problemen zitten en wat het effect van de behandeling is,” legt Jaimy uit. Dit helpt bij het kiezen van de best passende behandeling.

Mri staand V1
Vrouw

Echo’s voor de werking van bekkenbodemspieren

Een ander project waar Jaimy aan werkt, gaat over een apparaat dat de werking van de bekkenbodemspieren meet met echografie. Dit apparaat is van groot belang voor bijvoorbeeld vrouwen die tijdens een bevalling een ernstige scheur (totaalruptuur) hebben opgelopen en vrouwen die ongewenst urine of ontlasting verliezen. Het apparaat brengt in kaart hoe goed de bekkenbodemspieren, waaronder de anale sluitspier, werken. Dit helpt bijvoorbeeld artsen om te beslissen of een vrouw na een totaalruptuur bij een volgende bevalling opnieuw vaginaal kan bevallen of dat een keizersnede overwogen kan worden. Jaimy hoopt dat dit onderzoek op de lange termijn bijdraagt aan het verminderen van het aantal vrouwen dat last heeft van urine- en ontlastingsverlies na een bevalling.

In de MRI
Praat jaim

Reggeborgh Research Fellowship

Het Reggeborgh Research Fellowship biedt Jaimy de mogelijkheid om samen te werken met een team van specialisten, nieuwe technieken toe te passen en zich persoonlijk te ontwikkelen.

Binnen dit programma worden de Research Fellows onder andere gekoppeld aan een mentor vanuit Reggeborgh. Deze mentoren dagen de fellows uit om aan hun persoonlijke ontwikkelpunten te werken en fungeren zij als sparringpartners bij grote vraagstukken, zoals financiering, communicatie en het tonen van ondernemerschap.

Wijzenn
Praten

“Ik wil dat vrouwen met bekkenbodemproblemen weer normaal kunnen leven zonder schaamte of beperkingen. Er rust een groot taboe op het verlies van urine en ontlasting. De schaamte en het ongemak zijn enorm. Daarom is elke kleine stap om patiënten te helpen en behandelingen te verbeteren van groot belang.”

- Jaimy Simmering