Terug naar overzicht

Met AI sneller epilepsie vaststellen: Emilie Kroeze-Klaver doet baanbrekend onderzoek binnen Reggeborgh Research Fellowship

Ongeveer tweehonderdduizend mensen in Nederland hebben epilepsie. Om deze groep mensen nog beter te helpen, doet Reggeborgh Research Fellow Emilie Kroeze-Klaver onderzoek naar het vaststellen én de behandeling van epilepsie bij het Neurocentrum van Medisch Spectrum Twente (MST).

Header Emilie

Kunstmatige intelligentie (AI) verkort analysetijd

Bij het vaststellen van epilepsie wordt meestal een hersenfilmpje gemaakt van ongeveer 20 minuten. Dit is bij 20-30% van de patiënten voldoende om epilepsie te herkennen. Maar bij veel mensen geeft dit geen duidelijkheid. Als er twijfel is, kan een hersenfilmpje van 24 uur worden gemaakt. Het analyseren van deze lange opnames kost echter veel tijd en door de druk op de zorg is er niet altijd genoeg capaciteit.
Emilie werkt daarom aan een onderzoek waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet. Een speciaal AI-algoritme kan afwijkingen in het hersenfilmpje herkennen en maakt automatisch een gedetailleerd rapport voor de arts. Dit verkort de analysetijd van enkele uren naar slechts 15 tot 30 minuten. Deze aanpak levert niet alleen een belangrijke efficiëntieslag op in tijd en kosten voor de zorg, maar zorgt er ook voor dat patiënten eerder duidelijkheid krijgen.

Diepe hersenstimulatie als behandeling

Veel mensen met epilepsie kunnen goed worden geholpen met medicijnen. Maar voor een deel van de patiënten hebben medicijnen onvoldoende effect. Voor hen kan een andere behandeling mogelijk een uitkomst bieden. Emilie richt haar onderzoek specifiek op een therapievorm waarbij elektroden diep in het brein worden geplaatst: de zogenoemde diepe hersenstimulatie. Via deze elektroden stuurt een stimulator elektrische prikkels naar het brein om epileptische aanvallen te verminderen. Het instellen van de stimulator is een lastig proces dat soms jaren duurt, omdat iedere patiënt andere instellingen nodig heeft. De nieuwste stimulatoren kunnen niet alleen prikkels sturen, maar ook hersenactiviteit meten. Emilie onderzoekt of deze metingen kunnen helpen om sneller en beter de juiste instellingen te vinden. Dit zou voor de betreffende patiënten heel fijn zijn.
Emilie collega
Emilie werk

Leren buiten het eigen vakgebied

Het Reggeborgh Research Fellowship biedt Emilie niet alleen de kans om onderzoek te doen, maar ook om zich breder te ontwikkelen.

“Het Reggeborgh Research Fellowship speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van mijn carrière en persoonlijke groei. Zo heb ik deelgenomen aan de workshop implementatiekunde, verzorgd door Alfred Vos, CEO van VolkerWessels. Deze ervaring heeft me geleerd hoe ik onderzoek effectiever kan omzetten in praktijkgerichte toepassingen, waardoor ik mijn eigen expertise vergroot, en de impact van mijn werk versterk.”

- Emilie Kroeze-Klaver

Zorg voor mensen met epilepsie verbeteren

Emilie is vastberaden om de technologie verder te ontwikkelen en te laten zien dat deze een grote bijdrage kan leveren aan betere en efficiëntere zorg. Haar belangrijkste doel is om de zorg voor mensen met epilepsie te verbeteren. Dit wil ze bereiken door enerzijds de zorgverleners te helpen het instellen van diepe hersenstimulatoren sneller en makkelijker te maken. En anderzijds dat kunstmatige intelligentie bij het analyseren van hersenfilmpjes een standaardprocedure wordt in de zorg. Het onderzoeksteam heeft al aangetoond dat het algoritme vergelijkbare resultaten behaalt als een zorgprofessional¹. Dit biedt veelbelovende kansen voor de toekomst.