Slimme technologie helpt ouderen met een gebroken heup
In Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Almelo en Hengelo worden jaarlijks ongeveer 400 mensen met een gebroken heup opgenomen. Helaas herstelt slechts de helft volledig en overlijdt 30% binnen een jaar na de breuk. Dit komt vaak doordat veel ouderen kwetsbaar zijn en andere gezondheidsproblemen hebben.

Nieuwe technologie voor betere zorg
Reggeborgh Research Fellow Dieuwke van Dartel werkt als technisch geneeskundige in het ZGT en doet onderzoek naar betere zorg voor ouderen met een gebroken heup. Ze gebruikt slimme technologien om patiënten beter te volgen tijdens hun herstel. Zo meten sensoren bijvoorbeeld beweging, knijpkracht, hartslag en ademhaling. Deze gegevens helpen artsen en verpleegkundigen om sneller in te grijpen als het herstel niet goed verloopt.
Samenwerken aan vernieuwing
Dieuwke coördineert verschillende onderzoeken en begeleidt andere onderzoekers en studenten. De informatie die zij verzamelt, bespreekt ze met verpleegkundigen op de afdeling. Ze werkt ook samen met andere experts om technologie een vast onderdeel te maken van de zorg. In het ziekenhuis wordt bijvoorbeeld knijpkracht gemeten om te zien hoe sterk en veerkrachtig een patiënt is. Daarnaast wordt er gewerkt aan een sensor die dag en nacht de hartslag, ademhaling en temperatuur in de gaten houdt. Hierdoor kunnen problemen zoals een infectie sneller worden opgemerkt.


Herstel volgen na ontslag
Ook na het ziekenhuis blijven patiënten gevolgd worden. In samenwerking met verpleeghuizen in de regio wordt het herstel in de revalidatiefase gemonitord. Een sensor op het bovenbeen meet 24 uur per dag het beweegpatroon van de patiënt. Dit helpt zorgverleners om het herstel goed te volgen en bij te sturen als dat nodig is.
Een waardevolle kans
Het onderzoek dat Dieuwke doet, is mogelijk dankzij het Reggeborgh Research Fellowship. Dit geeft haar de kans om technologie dichter bij de praktijk te brengen en samen te werken met andere professionals. Daarnaast helpt het haar om haar leiderschaps- en onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen.


“De droom is een systeem waarin alle technologieën samenkomen, zodat zorgverleners via één platform een compleet beeld krijgen van de patiënt. Zo kan de zorg nog beter en persoonlijker worden, met als resultaat een betere kwaliteit van leven voor ouderen met een gebroken heup.”
- Dieuwke van Dartel


Een betere toekomst voor ouderen
Het doel van deze technologie is om het herstelproces beter te begrijpen en patiënten optimaal te begeleiden. Als deze technologieën standaard worden in de zorg, kunnen artsen en verpleegkundigen sneller ingrijpen bij problemen en krijgen ouderen de beste kans op een goed herstel. Dit is belangrijk, vooral omdat steeds meer ouderen zorg nodig hebben.